dinsdag 17 augustus 2021

Spinnen zijn geen insecten

Taxonomisch gezien maken spinnen en insecten deel uit van de groep van geleedpotigen. Deze gelede, ongewervelde dieren hebben gelede poten en een uitwendig skelet. Ruim tachtig procent van alle diersoorten op aarde behoort tot deze groep. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de soortenrijkdom enorm is en omvangrijker dan alle andere groepen binnen het dierenrijk. Spinnen worden vaak verwisseld met insecten, terwijl ze dat niet zijn. Ze hebben een aparte ontwikkeling doorgemaakt.


Insecten - de grootste groep in het dierenrijk

De verhouding qua aantal tussen mensen en insecten maakt inzichtelijk hoe omvangrijk de laatstgenoemde groep is. Deze verhouding is ongeveer 200 miljoen : 1. Het betekent dat voor ieder mens 200 miljoen insecten op aarde rondkruipen en vliegen. Er zijn ruim een miljoen soorten insecten. Ze staan als groep dus met stip op nummer een. De groep van spinnen en verwante soorten, zoals mijten, teken en schorpioenen, omvat ongeveer 50.000 soorten.  


Anatomie van het insect

Mijnspin (Atypus affinis)
Insecten zijn er in alle soorten, maten, kleuren en gedragswijzen. Hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben allemaal bepaalde karakteristieke kenmerken. Het lichaam van alle insecten bestaat uit drie delen: de kop, het borststuk (thorax) en het achterlijf (abdomen).  De thorax omvat drie segmenten. Aan elk segment scharniert een paar poten, zes in totaal.  Ook het achterlijf is geleed. Daar komt bij dat de meeste insecten gevleugeld zijn. Dat houdt in dat ze van alle ongewervelde dieren de enige groep zijn die het luchtruim kunnen kiezen.


Een spin is geen insect

Het lichaam van een spin bestaat uit twee delen. Daarmee onderscheiden spinnen zich duidelijk van de insecten. De vergroeide kop en thorax wordt cephalothorax genoemd. Het andere deel van het spinnenlijf is het abdomen. De kop van spinnen en spinachtigen bevat veel organen, zoals de palpen, vergelijk ze met tastsprieten en antennes van insecten. Deze beweeglijke aanhangsels van spinnen hebben een soortgelijke taak en vervullen bij mannetjes tevens de functie van geslachtsorgaan. Daarnaast bevat de kop cheliceren, ofwel kaken voor de voedselopname. Een spin kan wel zes tot acht ogen hebben. En iedereen weet natuurlijk dat spinnen ook acht harige poten hebben, en geen zes zoals bij insecten het geval is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten